Pokud si s něčím nevíte rady, napište nám a my Vám poradíme.
30 příspěvků

ROOT, vytváření oddílů,přesouvání app na kartu

Pokud si s něčím nevíte rady, napište nám a my Vám poradíme.
Luky.Sipak
Mobil Plus User
Zařízení:
Galaxy S4 i9295
Odesláno:
23. 04. 2014 18:15
ROOT, vytváření oddílů,přesouvání app na kartu
Ahoj, potřeboval bych pomoc s těmito věcmi. Nikdy jsem se do toho nepouštěl, je to můj první android telefon. Dělal jsem něco podobného na Symbianu ale přeci jen je to ůplně jiné :-D. Byl by někdo ochotný to semnou projít krok po kroku???

Prvně jsem udělal ROOT pomocí Kingo Android ROOT, zda se skutečně povedl (program zobrazuje že ROOT mám), nevím jak zjistit. Dále bych byl rád kdyby mě někdo poučil na co si dát pozor když vlastním ROOTnutej telefon.

Dále jsem nainstaloval aplikaci Link2SD Plus pro přesouvání app na kartu, ktomu prý napřed musím na SDkartě udělat nový oddíl

Nový oddíl vytvářím pomocí programu MiniTool Partition Wizard Home Edition , kde nastává problém, dělám vše podle návodu, ale když dám kartu do telefonu a spustím Link2SD a app chce oddíl načíst, tak ho nenajde, píše že ho telefon nemusí přečíst a abych zkusil formát Fat32 (doteď jsem vytvářel oddíl o formátu Ext3 jak bylo v návodu) , tak teď vše zkouším znova a formátuji na Fat. Navíc musím kartu vložit do čtečky v PC, přes telfon který je připojen kabelem, program kartu nevidí.

pomůže neěkdo? Mám více otázek, třeba když bych ROOT deaktivoval, zda mi app které byli přesunuté pomocí Link2SD budou fungovat.

Díky
Galaxy S4 i9295
Mobil Plus User
andry
Mobil Profi User
Odesláno:
23. 04. 2014 20:48

Re: ROOT, vytváření oddílů,přesouvání app na kartu, POMOC

k tomu ROOTu. Zkontrolovat si ho můžeš přes toto. android-aplikace/root-checker-pro-t44496.html

Rootem se rozumí zpřístupnění systémových oblastí telefonu a získání přístupových práv k operacím, které výrobce považuje za natolik citlivé, že neodborná manipulace s nimi by mohla telefon zcela vyřadit z provozu. Je potřebný pro spuštění některých aplikací, které modifikují systém. Rovněž je potřebný k nahrání (flashnutí) custom (uživatelské) ROM a k dalším úpravám telefonu. Odstranění Rootu z telefonu a uvedení do původního stavu je také možné.
Sony Z1 Compact
System: CM 12.1
Mobil Profi User
Luky.Sipak
Mobil Plus User
Zařízení:
Galaxy S4 i9295
Odesláno:
23. 04. 2014 20:53

Myslel sem spíše když zruším root a předtím pomocí nějakých app presunu např. hry na jiný oddíl, zda ty hry pak spustím. Že mám root poznám take ve správci, kde mám dva telefony, jeden posán jako ROOT a druhý sdcard. Když tedy v slozce root nebudu nic delat, nemel bych nic vymazat ne?? Teď zápasím s přeunutím app na kartu. Nový oddíl už mám, ale neumím to ,zkouším přes 2linkSD ale když přesunu, tak mi to ukazuje že to je na SDkartě,ale místo se neuvolní, ani po restartu, co dělám špatně?
Galaxy S4 i9295
Mobil Plus User
Kamilos
Moderátor
Zařízení:
SG S9+, SG Gear S3 Frontier
Odesláno:
23. 04. 2014 21:41

@ Luky.Sipak

1) zda mas opravdu korektne udelany ROOT, to zjistis treba pomoci aplikace Root Checker, ktery najdes tady:

Root Checker - FREE verzi stahnes z Google Play tady:

Kód: Vybrat vše

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.joeykrim.rootcheck
Root Checker Pro - najdes na foru zde: android-aplikace/root-checker-pro-t44496.html#p2574441

Bohate pro tento ucel postaci FREE verze, no mas k dispozici i FULL verzi - tak si vyber.
Staci nainstalovat, spustit aplikaci a tapnout na button (tlacitko).
Pokud se objevi zeleny text, mas ROOT v poradku.
Pokud je text cerveny, neni ROOT proveden spravne.
Na tom neni co zkazit.

ROOT telefonu vlastne znamena, ze je "odemceny system", ktery je pred ROOTem uzamceny - a to z duvodu nechtenych zasahu uzivatele, napr. umazanim systemovych souboru a tim poskozeni OS (operacniho systemu).
Takze pokud neco mazes, musis vedet, co delas. Proto se ROOT nedoporucuje zacatecnikum.
Jedinym a hlavne zaryrenym zpusobe obnoveni OS je pak flashnuti (nahrani) puvodni nebo uz i jine ROM.

Na druhou stranu ti ROOT umozni pouzivani nekterych aplikaci, ktere ROOT vyzaduji, protoze potrebuji do systemu jakkoliv zasahnout - ale v dobrem slova smyslu. Ne ze by neco chtely poskodit.

2) co se tyka presouvani aplikaci na kartu napr. pomoci aplikace Link2SD, tak jsem s tim take kdysi bojoval, nez jsem to pochopil.

Jako ty jsem pro vytvoreni EXT3 oddilupouzil programek MiniTool Partition Wizard Home Edition.
Oddil jsem vytvoril o velikosti 1GB (kolegovi funguje bez problemu i o velikosti 4GB)

Postup:
- vlozis kartu do ctecky ci USB redukce a pripojis kartu k PC
- spustis program MiniTool Partition Wizard Home Edition
- v nem tapnutim mysi "oznacis" kartu (tvari se jako samostatny disk) a pravou mysi das DELETE
- pak opet na nej kliknes pravou mysi a das CREATE - zde v tabulce nastavis PRIMARY a FAT32 a tahlem zprava zmensis/zmensis velikost oddilu karty FAT32 tak, abys pripravil misto pro EXT3 oddil (ktery vytvoris v nasledujicim kroku a zvolis tim tedy)
- nasledne oznacis vznikle volne misto na karte, pravou mysi zvolis CREATE a vytvoris EXT3 oddil - zde v tabulce nastavis PRIMARY a EXT3

Kdyz tohle vse nastavis, tak nalevo nahore zvolis APPLY - tim se spusti formatovani karty a vytvareni oddilu.

Tady jsem ti udelal video:

Moderátor
Jirka Krokodýl
Moderátor
Zařízení:
Huawei P20 lite, android 8
Odesláno:
23. 04. 2014 21:50

Chybí mi tu hlavní věc .. typ telefonu. Někter=é modely skutečně s EXT3, jako druhm oddílem, nepracují a musí být i druhý oddíl FAT32 a nesmí být Logical ale Primary
Moderátor
Luky.Sipak
Mobil Plus User
Zařízení:
Galaxy S4 i9295
Odesláno:
23. 04. 2014 21:58

Ahoj, díky za videjko, vytváření těch odkazů už docela zvládám, potřeboval bych poradit s tím Link2SD, když dám vytvořit odkaz, app zahlásí že bylo vše přesunuté na kartu, ale místo se neuvolní, jen třeba 10 mb a hra má skoro 2 GB!!! Nevím co dělám špatně! Zítra vyzkouším tu kontrolu rootu, je pravda že vytvářím oddíl z 32GB karty a oddílu dávám 10GB, méně totiž nemá ani smysl, když hra má 1.8GB co pak nato podobné app. ísta mám volné v telefonu 1.7 GB a to mě hrozně štve!!! K čemu 16GB interní paměti, když androi zabere nějakých 5Gb a pak už to de samo!!! Ještě jaký rozdíl je u těch oddílů v ext2,ext3 apod??
Galaxy S4 i9295
Mobil Plus User
Luky.Sipak
Mobil Plus User
Zařízení:
Galaxy S4 i9295
Odesláno:
23. 04. 2014 22:00

Telefon Galaxy S4 i9295, nejdříve jsem zkoušel ext3 to nějak nešlo, pak Fat32 to hlásilo chybu, teď mám ext2 a vypadá že to čte dobře, jen mám na tom oddílu 10gb, míň je pro mě zbytečné. Pujde to nějak rozběhat??? Nejde mi o nic víc, než instalovat app na kartu a tím uvolnit místo. Díky
Galaxy S4 i9295
Mobil Plus User
Kamilos
Moderátor
Zařízení:
Odesláno:
23. 04. 2014 22:01

Samozrejme, ze musi byt PRIMARY. :)

Na videu to mam spravne a v textu navodu jsem preklep opravil.

EDIT:

Typ oddilu je treba vyzkouset, ktery ti bude fungovat.
Po spusteni Link2SD by ti mel pak foun tento oddil detekovat.

Jinak je tento oddil pro spravce souboru myslim neviditelny a nikde se nezobrazuje.
(Doufam, ze se nepletu. Alespon ja ho nikde a v nicem nevidel - no ani jsem ho moc nehledal.
Viditelny je zase v MiniTool Partition Wizard Home Edition)
Moderátor
Luky.Sipak
Mobil Plus User
Zařízení:
Galaxy S4 i9295
Odesláno:
23. 04. 2014 22:06

Byl bych vděčný za návod k tomu Link2SD nebo k jakékoliv podobné app pokud možno apka v cz
Galaxy S4 i9295
Mobil Plus User
Kamilos
Moderátor
Zařízení:
Odesláno:
23. 04. 2014 22:10

Co ti na tom neni jasne?
Pokud uz tedy nejaky ten oddil tvuj telefon detekoval, tak pak v Link2SD v seznamu aplikaci na nejake pridrzis prst a zvolis "vytvorit odkaz" a zaklikas vsechny moznosti - tim se aplikace presune do toho oddilu na karte.

System ten oddil bere jako soucast OS, nepovazuje ho za kartu.

EDIT:

S hrama moc zkusenosti nemam, presunoval jsem pouze programy, ale myslim, ze hry ukladaji sva data nekde do:
Android/data
Android/obb

To uz musi poradit nekdo jiny.
Moderátor
30 příspěvků